Intensive Therapeut, Lichaam en Trauma 

Een uitgebreide intensive training van 15 mei t/m 19 mei 2023

Lichaamsgericht leren werken met behulp van de paarden. 

Ontwikkel jouw (ervarings)deskundigheid en traumasensitiviteit in deze inspirerende ervarings- en lichaamsgerichte training!

 

Een 5 daagse intensieve, inspirerende ervarings- en lichaamsgerichte Training voor hulpverleners (in opleiding).

We bieden een gedegen en volledig programma waar we diverse thema’s behandelen en waarbij praktijk en theorie afgewisseld worden. 
Tijdens deze 5 dagen is er de ruimte om een eigen proces in te gaan en stil te staan bij wie jij bent en wil zijn als therapeut. Je hebt de mogelijkheid om ons aan het werk te zien maar ook om zelf te oefenen. We werken tijdens de training met een aantal oefen cliënten. Het volledige programma vind je onderaan de pagina.


"De ander kan niet verder komen dan waar jij geweest bent."

Wij bieden met deze training een plek om het rauwe proces van (trauma)verwerking, emotie- en zelfregulatie zelf te ervaren en te doorleven. Tegelijkertijd bieden wij een inspirerende leeromgeving aan als therapeut/hulpverlener om stappen te kunnen zetten in de eigen ontwikkeling en groei. Je leert door te ervaren, van elkaar en met elkaar. De paarden, de natuur, symbolen en rituelen zijn hierbij onze inspiratiebron.   

Waar maak jij tijdens deze intensive stappen in? 

 • Je vergroot jouw ervaringsdeskundigheid. Je kijkt naar je eigen proces en jouw eigen pijnpunten. Je leert hoe je aanwezig kunt blijven voor jezelf en voor jouw cliënt, terwijl je geraakt wordt. 

 

 • Je scherpt jouw deskundigheid aan met betrekking tot jouw eigen houding en handelen als therapeut in begeleidingsprocessen. 

 

 • Je leert traumasensitief te werken. Jij krijgt de juiste tools en theorie in handen om te begrijpen wat trauma inhoudt en doet met lijf en geest. Je leert trauma te herkennen en hoe je hier op sensitieve wijze mee om kunt gaan. 

 

 • Je wordt (lichaams)bewust van jouw eigen vermogen tot co-regulatie en leert hoe je dit kunt inzetten in begeleidingsprocessen. 

 

 • Je leert meer over interoceptie en je gaat tijdens de training deze verder aanscherpen en ontwikkelen.

 

 • Je leert om te vertragen, minder te doen en essentieel te werken door naar de kern te gaan. Je werkt aan verdere belichaming van jezelf en jouw kern.

 

 • Je vergroot de basis, het vertrouwen in jezelf als mens en als therapeut. Je bent veerkrachtiger en kunt veiligheid en vertrouwen voelen en daarmee bieden. 

Wie zijn de trainers?

Jubine

Het lichaamsgericht en somatisch werken met en zonder paarden, alsook traumawerk liggen mij als ervaringsdeskundige nauw aan het hart. Veiligheid en verbinding zijn voor mij belangrijk geweest bij mijn eigen proces. Paarden bieden dit en daarnaast zijn zij oordeelloos. Zij accepteren je zoals je bent. Graag inspireer ik andere coaches/therapeuten met mijn manier van werken. Bij Wild Horses, de plek waar ik woon en werk, leeft een kudde van 5 paarden. Zij inspireren mij dagelijks om open en eerlijk in contact te staan met mijzelf en anderen.

 

Sinds 2012 werk ik als paardencoach en ik geef sinds 2019 training aan paardencoaches op het vlak van trauma. Mijn manier van werken met en zonder de paarden is lichaamsgericht en gericht op het weer verbinding en veiligheid kunnen voelen met het eigen lichaam en alles wat daarin beweegt. Om zo een veilige, (ervarings)deskundige en traumasensitieve coach/therapeut voor cliënten te kunnen zijn.

 

Amanda over Jubine

Een aantal jaren geleden kwam ik Jubine tegen, ik volgde een workshop bij haar. Ik was en ben nog steeds onder de indruk van haar presente, warme en liefdevolle houding. Maar ook van haar ruime kunde en kennis in dit vakgebied. Jubine staat stevig op de grond en staat daarnaast open om echte en oprechte connectie te maken. Ze staat op pure wijze in verbinding met zichzelf en vanuit deze verbinding treed ze ook de ander tegemoed. 

 

Door de tijd heen is onze connectie gegroeid en op dit moment voelt het niet meer dan logisch om samen dit aanbod te realiseren. We hebben eenzelfde passie voor het vakgebied en streven ernaar om de basishouding waar wij zo in geloven over te brengen. Haar plek bij de paarden en het aanbod wat we bieden voelt als een cadeautje om te mogen geven.

 

Amanda

Mijn naam is Amanda en ik houd ervan om kennis over te brengen en te inspireren! Vanuit mijn eigen achtergrond weet ik hoe het is om trauma mee te maken en om hiervan te herstellen. Jarenlang heb ik mij verdiept in dit thema en vanuit mijn praktijk werk ik zowel individueel als met groepen met dit trauma. Daarnaast geef ik geregeld trainingen of lezingen over dit onderwerp.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik zou niets liever willen dan werken met deze oersterke mensen! Heel graag breng ik mijn kennis over aan jou omdat ik weet hoe belangrijk het is dat er meer professionals zijn die zich vertrouwd voelen rondom het werken na trauma. Clienten komen hier zelf niet vaak mee, maar ze zijn er wel. Veel meer dan we denken. Dan is het belangrijk dat we weten wat we kunnen doen, zeggen en vragen.

Heel graag ontmoet ik je daar: Ik kijk er naar uit!

Jubine over Amanda

Wat een prachtvrouw en professional is Amanda. Zij bezit de kunst van het luisteren en aanwezig te zijn en blijven bij wat er ook beweegt bij jou. Zij kijkt of draait niet weg, maar is daar. Niet overdreven of krampachtig maar stil en voelbaar.

 

Dit biedt vertrouwen en veiligheid. Als alles gezegd en gevoeld mag worden, dan is er open contact. Kwetsbaarheid wordt dan een kracht. 

 

Amanda staat in nauw contact met haar natuur. Ze houdt van de natuur, van dieren en paarden in het bijzonder. Ze ziet de kracht van het zijn en werken met paarden en dit sluit naadloos aan bij haar eigen visie en werkwijze. Met name op het vlak van trauma kunnen we lezen en schrijven met elkaar. 

 

WhatsApp Image 2022-04-18 at 12.44.14 PM (4)

Wat houdt deze intensive niet in?

 • Je wordt niet opgeleid tot paardencoach/therapeut

 

 • Je wordt niet opgeleid tot vaktherapeut/dramathearpeut

 

 • Je wordt niet opgeleid tot traumatherapeut

 

 • Je wordt niet opgeleid tot DvT Therapeut 

Wat ontvang je tijdens deze intensive?

 

 • Lichaamsgerichte werkvormen

 

 • Het werken met de paarden 

 

 • 5 dagen trainen

 

 • Lunch, koffie, thee, versnaperingen

 

 • Een certificaat

 

 • Punten voor het register vaktherapie worden aangevraagd

 

 • Een uitgebreid werkboek

Wat houdt het werken met de paarden in tijdens deze intensive?

 

 

Tijdens de training werken we samen met een kudde van 5 paarden. Tijdens de training word je onderdeel van de kudde. De paarden zijn onze co-trainers/therapeuten. Paarden helpen je om eerlijk naar jezelf te kijken en om authentiek te zijn, als mens en als therapeut. Paarden zijn in het hier en nu. Dit helpt jou in eerste instantie om in jouw eigen proces in het moment te blijven en te erkennen wat er is. En van daaruit kunt je ook jouw cliënt hierin begeleiden. Paarden als kuddedieren helpen je je veilig te voelen in jezelf, waardoor je deze veiligheid ook kunt bieden aan een ander. Binnen de kudde helpen de paarden elkaar om te reguleren. Dit principe van co-regulatie ga je waarnemen en ervaren in jouw eigen proces en dat van de ander. Paarden bieden je steun en geven je een duwtje in de rug waar nodig om de stappen te zetten die je moeilijk vindt.  

 

het werken aan jouw eigen proces en het doorleven van eigen pijnpunten die nog spanning geven in jou als mens en als therapeut.

 

Wat houdt het lichaamsgericht werken in tijdens deze intensive?

We werken tijdens deze intensive training lichaamsgericht en tevens vanuit de methode en visie van Developmental Transformations (DvT). Deze methode werkt tevens vanuit het principe om in het hier & nu aanwezig te zijn. Net als bij de paarden. 

DvT is een ervaringsgerichte, lichaamsgerichte en dramatherapeutische methode. In deze methode wordt gewerkt met de hier & nu relatie tussen cliënt en therapeut. Gezamenlijk wordt een zogenaamd speelvlak gecreëerd waarbinnen geëxperimenteerd kan worden met nieuw gedrag. 

Binnen de ontmoeting in spel wordt gekeken naar omhoogkomende thema’s die kunnen worden doorgespeeld, maar ook losgelaten kunnen worden. Binnen de DvT worden thema’s snel zichtbaar ivm het directe karakter en het tekort aan materiaal in de ruimte. Daarbij is de therapeut getraind om het lichaam te lezen en terug te geven wat de therapeut voelt en ziet gebeuren. Hierin wordt steeds opnieuw gezocht naar nieuwe energiestromen. 

DvT kan helpend zijn in het om leren gaan met de instabiliteit van het leven. Daarnaast kan DvT een gepaste methode zijn in het verwerken van traumatische gebeurtenissen. 

 

Voorlopig programma

Maandag Thema: Introductie, kennismaken en connectie (start eigen proces) 

09:00 Inloop

09:30 Start

09:30-12:30 Trainen

12:30 Lunch

13:30-16:00 Trainen

 

Dinsdag Thema: Eigen proces

09:00 Inloop

09:30 Start

09:30-12:30 Trainen

12:30 Lunch

13:30-16:00 Trainen

 

Woensdag Thema: Jij als therapeut
09:00 Inloop

09:30 Start

09:30-12:30 Trainen

12:30 Lunch

13:30-16:00 Trainen

 

Donderdag: De cliënt 

09:00 Inloop

09:30 Start

09:30-12:30 Trainen

12:30 Lunch

13:30-16:00 Trainen

 

Vrijdag: Integratie 

09:00 Inloop

09:30 Start

09:30-12:30 Trainen

12:30 Lunch

13:30-16:00 Trainen


Praktische informatie

Niveau: Post HBO Niveau

Investering: €1295 (incl btw)

Locatie: Wild Horse Coaching Pijnacker

Nieuwkoopseweg 48A

2641, PB Pijnacker

 

Een unieke centraal en prive gelegen locatie, langs de rand van een natuurgebied

 

De intensive is in retraite vorm. Dit houdt in dat je gedurende 5 dagen je op jezelf en jouw proces richt. Wij hebben tijdens de training veel aandacht voor het proces van naar binnen keren. De training is ervarings-en lichaamsgericht en gaat de diepte in. Wij adviseren dan ook om tijdens de Intensive te overnachten in de buurt

Wil je overnachten?

Wij raden verschillende opties aan:

 

B&B bij Boertje

 

B7B Molenzicht


Camping De Drie Morgen

 

Camping Delftse Hout

 

Camping Delflandhoeve