Herstel na seksueel misbruik groep

Een 9-daagse groep waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende expertises. 

Geheel gericht op herstel na seksueel misbruik. Kom samen herstellen, jij en jouw verhaal zijn welkom. 

Die volgende groep start in september 2023 en zal om de week op de donderdag plaatsvinden. 

Professioneel én vanuit verbinding ondersteund worden. 

Een live groep van 9 bijeenkomsten. 

Een aanbod vol met waardevolle informatie, lichaams- en ervaringsgerichte onderdelen en helend lotgenoten contact.  

Tijdens 8 verschillende dagen gaan we aan de slag met lichaams- en ervaringsgerichte oefeningen, krijg je psycho-educatie over trauma en hebben we aandacht voor het verschil met seksueel trauma. In de groep is ruimte voor (h)erkenning. In de ruimte gaan we aan de slag met thema’s die spelen na seksueel misbruik.

 Lees hieronder meer.

Mijn naam is Amanda en ik houd ervan om me te verbinden, lichaamsgericht te werken en kennis over te brengen! Vanuit mijn eigen achtergrond weet ik hoe het is om seksueel misbruik mee te maken en om hiervan te herstellen. Jarenlang heb ik mij verdiept in dit thema en vanuit mijn praktijk werk ik zowel individueel als met groepen met dit trauma. Daarnaast geef ik geregeld trainingen of lezingen over dit onderwerp.

Ik zou niets liever willen dan werken met deze oersterke mensen. Het werken in de groep, de erkenning en herkenning die hiermee gepaard gaan en de verbinding die ontstaat tussen de deelneemsters vind ik keer op keer ontzettend bijzonder te zien. 

Ik geloof in herstel en iedereen hersteld op eigen wijze. Herstel betekent niet dat je nooit meer ergens tegen aan loopt, maar wel dat het het leven niet meer zo beïnvloed. Voor mij persoonlijk betekent dit ook dat ik mijn ervaringen, samen met mijn opgebouwde kennis en ervaring in het werkveld, nu kan inzetten. Dit doe ik dan ook graag binnen deze groep. 

Heel graag ontmoet ik je daar: Ik kijk er naar uit!

Deze groep geef ik natuurlijk niet alleen!

Een paar jaar geleden droomde ik van het concept om een groep aan te bieden waar verschillende andere professionals bij aansluiten. Waarbij zij vanuit eigen expertise aanvullen. Zo krijg je als deelnemer verschillende therapievormen aangeboden en krijg je het beste uit verschillende werelden. Elke bijeenkomst ben ik er, maar is er daarnaast een andere co-therapeut aanwezig, de basis van de groep blijft hetzelfde, echter werken we steeds vanuit een andere methode. Daarnaast zijn er altijd één of meerdere stagiaires. 

Thema: Kennismakingsdag & Psycho-educatie

Ondersteund door Esther Mouwer

Traumatherapeut 

Mijn naam is Esther Mouwer. Sinds een aantal jaren werk ik als verpleegkundig specialist in mijn eigen praktijk Honesthe GGZ. Voornamelijk behandel ik mensen met PTSS, ADHD of een eetstoornis. Graag werk ik samen met andere therapeuten. Zo ook met de inspirerende en enthousiaste Amanda. Zij heeft mij gevraagd om samen te werken in deze groep en hier heb ik met veel plezier ja tegen gezegd.

Mijn visie is dat mensen veerkrachtig zijn, kunnen incasseren en zelf regie kunnen pakken om  aan hun herstel en een traumavrij leven te werken. In mijn werk doe ik dan ook vaak een appèl op dit (zelf)herstellende vermogen. Hierbij werk ik holistisch en probeer met zoveel mogelijk factoren rekening te houden en de mens in zijn totaliteit te zien. Ik zie jullie graag bij een van de groepsbijeenkomsten. Tot dan!

 

 Thema: Lichaamsgericht werken

Ondersteund door Emilie Mayrav Even, holistisch psycholoog, orthomoleculaire therapeute en lichaamsgericht therapeut

Het leven is een dynamisch en fascinerende reis. Soms komen er nare gebeurtenissen voor in ons leven die ons veranderen. We ervaren nare emoties, ons zelfbeeld wordt beschadigd. Onze zelfliefde verdwijnt zo goed als. We verliezen het contact met ons lichaam. We verliezen een stukje van onszelf. 

En dan komt er een moment dat wij op een kruispunt staan. We beseffen wat er met ons is gebeurd. Dan begint er een ontdekkingsreis naar genezing en herstel. In deze groep gaan we samen deze reis maken.  

Mijn naam is Emilie en ik ben vereerd om deze ontdekkingsreis naar healing en persoonlijke groei met Amanda en met jullie te mogen maken.  

In mijn werk als holistisch psychologe en orthomoleculaire therapeute, ontmoet ik mooie mensen die ik in hun ontdekkingstocht en transformatieproces mag begeleiden. Dat doe ik door middel van verschillende behandelmethodes. Lichaamsgerichte therapie is een van de therapievormen die ik graag in mijn werk gebruik. In mijn visie zijn lichaam en geest met elkaar verbonden en vormen een geheel. Ik geloof in een krachtige genezing en herstellend vermogen van ons lichaam en geest. Hetgeen ik van mijn eigen ervaring ken.  Mijn kennis en ervaring wil ik graag met jullie delen. In mijn werk probeer ik deze genezende kracht bij mijn cliënten te bevorderen en versterken.  

Vrouwen empoweren is mijn missie. Met liefde begeleid ik vrouwen hun eigen (oer) krachten te ontdekken en te versterken. Hun zelfliefde te laten ontwaken en daardoor te bloeien. Met liefde en respect hun lichaam te ontdekken en te benaderen. Hun grenzen te verkennen. Hun grenzen beter aan de ander te kunnen aangeven. In deze bijeenkomst gaan we door middel van lichaamsgerichte oefeningen dit samen ervaren en leren.  

Thema: Muziek & Stem

Ondersteund door Monica Wagner, muziektherapeut

Graag laat ik je in deze bijeenkomst zien en ervaren hoe authentieke, fysieke, emotionele en mentale processen door muzikale improvisaties en dialogen tot veerkracht en emotionele verbinding kan komen.

Zowel individueel als ook in verbinding met de groep. In deze bijeenkomst zul je ervaren hoe de kracht van de non verbale communicatie via de muzikale parameters (melodie, ritme, harmonie, tempo en dynamiek) tot bewuste, effectieve en krachtige ressources en interacties kan leiden.

Voor deze vorm van therapie is het niet nodig om een instrument te kunnen bespelen of hier enige kennis van te hebben. Het gaat om de processen van het maken van muziek die de therapie ondersteunen.

In deze 1e bijeenkomst zal je kennis maken met muzikale interventies, improvisaties en dialogen waarin je de eerste ingrediënten zult verwerven voor een persoonlijk herstel samen met de groep. Je zult middels muziek ressources ontdekken waarin je weer opnieuw jouw zelf herstellend vermogen kunt versterken en ankeren.

In deze 2e bijeenkomst van muziektherapie ga je middels de interventie songwriting jouw persoonlijk en authentiek verhaal ontdekken en samen met de groep vorm geven.

Je zult de kracht van je eigen authentieke stem ontdekken en samen met de groep muzikaal vastleggen en hoorbaar maken.

 

Thema: Developmental Transformations (DvT)

Ondersteund door Irene de Bel, Dramatherapeut 

(Hiep)Hoi! Ik ben Irene de Bel, aangenaam! Ik ben gek op kopjes thee, mijn favoriete dag van de week is de vrijdag en ik ben graag buiten, aan zee, terwijl ik in de binnenstad van Groningen woon. Daar heb ik ook mijn eigen praktijk voor dramatherapie: Praktijk Speelkracht.

In mijn praktijk werk ik met mensen die vastlopen. Dat vastlopen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vastloopt door traumatische ervaringen of ingrijpende gebeurtenissen, maar bijvoorbeeld ook doordat je je gevoel niet begrijpt. In mijn werkwijze ligt de focus op inzicht krijgen en begrijpen van wie je bent en wat je doet. Ik help hulpvragers door interne processen, die gaan over hoe je denkt, wat voor gevoel je daarbij hebt en wat voor gedrag je daar bij uit, inzichtelijk te maken. Dit doe ik door een lichaamsgerichte benadering: we gaan doen en daardoor ga je ervaren. Soms helpt ons gedrag ons namelijk niet, of werkt het ons zelfs tegen. Door te onderzoeken waar gevoelens, gedachtes en gedrag vandaan komen, kunnen we ruimte maken voor helpend gedrag. Via dramatherapie kun je dit direct onderzoeken, oefenen en ervaren.

Ik volg een opleiding in Developmental Transformations (DvT), een unieke methodiek binnen dramatherapie. Hier heb ik Amanda drie jaar geleden leren kennen, vonden we een overeenkomst in onze visie en werkwijze binnen dramatherapie, en klikten we van mens tot mens. Ik zie er naar uit om met haar samen te gaan werken en samen een stukje van deze groep te gaan geven.

 Stagiaire Hogeschool Utrecht – Afstudeerstage 

Alle bijeenkomsten aanwezig

Minke Talsma

Hoi! Mijn naam is Minke en ik mag dit jaar stage lopen bij Praktijk Amelie. Ik zit in mijn laatste jaar van de studie Dramatherapie aan de Hogeschool Utrecht. Praktijk Amelie wordt mijn afstudeerplek. Groepstherapie bijwonen met een groep vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, dat is niet niets. Ik vind het heel bijzonder dat ik bij deze sessies mag zijn en mag leren wat de wereld van trauma en misbruik inhoudt. Ik hoop een beetje licht in het donker mee te kunnen brengen. Iemand die er is, die luistert en die ook nieuwsgierig is naar wat wél lukt en naar wat wél goed voelt.

Ik vind het erg interessant om te leren hoe trauma werkt op het lichaam en het voelt voor mij als iets belangrijks om dit te onderzoeken. Ik weet zeker dat ik veel ga leren bij Praktijk Amelie!

 Stagiaire Hogeschool Utrecht – Therapiestage 

Alle bijeenkomsten aanwezig

Mayra Stekelenburg

Je bent nooit te oud om te leren en dingen aan te gaan.

Zo heb ik in de afgelopen jaren de kracht en de veiligheid van therapie in groepsverband leren kennen als cliënt. Het zorgde er zelfs voor dat ik besloot weer te gaan studeren: nu zit ik als moeder van studerende kinderen, ook weer in de schoolbanken: halverwege mijn tweede jaar dramatherapie, net als Minke aan de Hogeschool Utrecht.

 

En wat ik vooral leer, is hoe sterk mensen zijn die dingen hebben meegemaakt, die je voor onmogelijk houdt. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag luisteren en leren in deze groep.
Ik ben Mayra Stekelenburg en kijk er naar uit jullie te ontmoeten.

 

Wanneer is deze groep iets voor jou?


Deze groep is er voor vrouwen met een verleden van seksueel misbruik in de kindertijd (0-18 jaar) die graag een stap willen zetten in hun herstelproces. Het kan zijn dat je hiermee pas net begint of juist al een lange weg in de hulpverlening achter de rug hebt en alles daar tussen in. In alle gevallen ben je welkom. Uit ervaring blijkt dat het niet uitmaakt of iemand de puntjes op de i komt zetten of voor het eerst met het verhaal naar buiten komt. We maken in de groep geen verschil en vergelijken niet.

De groep kan een eerste stap  zijn in de hulpverlening, maar kan ook naast een ander traject lopen. Dit zit elkaar niet in de weg, de groep dient als een aanvulling. 

Het kan fijn zijn om deze extra stap te zetten als je ergens het verlangen hebt het geheim te doorbreken, te ervaren hoe het is om hiermee niet alleen te zijn en gebruik wil maken van de voordelen van een groep. Daarnaast is deze groep iets voor jou wanneer je meer lichaamsgericht en ervaringsgericht wil werken en wanneer er in eerdere therapievormen nog weinig verandering teweeg is gebracht. 

Goed om te weten is dat er binnen afzienbare tijd geen ruimte vrij komt in de praktijk voor individuele therapie. Het is aan te raden om naast de groep ook een individueel traject elders te laten lopen of te starten. Om zo ook na de groep op te vangen wat er wellicht omhoog komt of geraakt is en hiermee verder te kunnen werken. 

 

 

Wanneer is deze groep niets voor jou?

 

Deze groep is niet geschikt voor jou wanneer:

  • Je er niet voor openstaat te werken aan herstel
 
  • Wanneer het je niet lukt je te committeren aan de negen bijeenkomsten
 
  • Er geen of weinig reflectief vermogen bestaat
 
  • Je niet openstaat voor feedback
 
  • Er veel verwarring, psychose of wanen zijn
 
  • Je voorafgaand aan de groep acuut suïcidaal bent
 
  • Er een diagnose autisme is vastgesteld (dit vanwege het symbolische karakter van de groep) 
 
  • De mate van dissociatie zo hoog is dat je gedurende de dag te weinig meekrijgt
 
  • Je geen individuele therapie naast de groep volgt

Wat ontvang je voor en tijdens de groep?

 
  • Een vragenlijst om zo beter te kunnen inspelen op jouw behoefte
 
  • Een intakegesprek om kennis met elkaar te maken, hierin kijken we samen of de juiste klik er is voor jou en of de groep op dit moment passend is voor jou
 
  • Psycho-educatie op een begrijpelijke en visuele wijze
 
  • Koffie, thee en tussendoortjes
 
  • Lotgenoten contact
 
  • Een besloten Signal groep voor tussentijds contact
 
  • Lichaamsgerichte- en ervaringsgerichte oefeningen
 
  • Huiswerk oefeningen
 
  • Je maakt kennis met uiteenlopende methode bij verschillende therapeuten. 
 

Ervaringen van andere deelneemsters

Het krijgen van therapie in groepsverband is ontzettend waardevol. Ik heb zoveel geleerd van de vrouwen in de groep, de begeleiders en daardoor over mezelf. De lichaamsgerichte aanpak, gecombineerd met theorie en aandacht voor het visueel maken van wat seksueel trauma doet met je hoofd en lijf hebben mij meer doen begrijpen wat er in mij gebeurt en waar aandacht naar toe zou moeten gaan. Ik voel me meer begrepen en kan daardoor ook weer een stukje meer verder met mezelf. Ik heb verbinding gevonden in de herkenbaarheid die ik voelde bij-en met-de vrouwen en therapeuten. Ik ben gezien en dat maakt dat ik beter naar mezelf en mijn trauma kan kijken. Ik heb handvaten gekregen en in deze zoektocht verhalen, levenslessen en vrouwen voor het leven gevonden; of zij nu op afstand zijn of niet. In de eenzaamheid vond ik deze groep en nu ben ik weer een stukje minder alleen. Ik ben voor altijd dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.
Anoniem
Een plek van welkom zijn. Een plek van thuis komen. Dat is zoals ik deze groep heb ervaren terwijl thuis een moeilijk begrip voor me was. Warmte en betrokkenheid en een diepe verbondenheid met elkaar.
Anoniem
Ik vond het vooral een fijne warme veilige plek met heel veel er- en herkenning. Dat het niet raar is om eindeloos te twijfelen, dat dat het grootste obstakel is. De innerlijke dader stem. Dat iedereen bang is het te verzinnen, alleen stukjes weet, het geen kloppend verhaal is, niet van jezelf voelt enz. Het schuld gevoel, de opsplitsing en onuitputtelijke loyaliteit. Dat het helemaal niet zo logisch is als dat het voor veel mensen lijkt. Zoveel wat voor veel mensen logisch lijkt, niet helemaal gesnapt wordt of simpel weg niet aan word gedacht. Was er allemaal zonder heel veel woorden. Zonder dat ik het uit moest leggen, maar dat het aan mij werd uitgelegd.
Anoniem
Dat ik onderdeel heb mogen zijn van deze bijzondere groep, voelt als een essentieel begin om mijn leven weer terug te krijgen. Door anderen te horen en door mezelf te horen, mocht ik als klein meisje af en toe even bestaan en laten zien hoe bang en verdrietig ik ben. In deze veiligheid heb ik me gedragen zoals ik nooit eerder durfde, ik nam ruimte in met mijn verhaal, ik huilde veel, was soms overstuur, was zelfs een keer boos en ik bleef welkom. Dat is een rijke ervaring die mij laat zien dat ik er wel degelijk mag zijn, dat ik bestaansrecht heb en dat het helen van misbruik mogelijk is en zin heeft.
Anoniem

Praktisch

Data: 

Data voor de volgende groep in het najaar van 2023 op de donderdag, data volgen nog. 

Locatie: 

Omgeving Utrecht

Tijden: 

10:15 inloop

10:30 start

16:00 einde 

Pauze:

Tijdens de groep zijn er verschillende pauze momenten en een ruime middagpauze.

Bekostiging en Aanmelden

Deze groep vindt plaats vanuit en met 1np therapeuten.

Nadat wij contact hebben gehad krijg je van mij een intake formulier opgestuurd en plannen wij een intake gesprek in.

Wanneer we besluiten dat de groep past voor jou is het noodzakelijk dat je je aanmeld via 1np.

Via deze weg wordt de groep, op het eigen risico na, volledig vergoed. 

Via de volgende link kun jij alvast opzoek gaan naar een regiebehandelaar die past bij jou.

Je kunt aangeven dat je je inschrijft voor deze groep.

Belangrijk hierbij is dat wanneer je de groep volgt je niet elders in behandeling bent voor een traumagerelateerde diagnose zoals PTSS. In dat geval wordt de behandeling niet vergoed.

De samenwerkende therapeuten kunnen ten tijden van de groep in ‘jouw dossier’ meeschrijven en kijken. 

Contact

Kan Praktijk Amelie iets voor jou betekenen? Laat dan gerust van je horen! Voor vragen of aanmeldingen kun je het beste een mailtje sturen.

Praktische gegevens
KVK: 75374307
AGB Code praktijk: 90067260
AGB Code zorgverlener: 90108204

Beroepsaansprakelijkheids- en Beroepsrechtbijstand verzekerd bij de VvAA
Klachtenregeling (wkkgz) via het NIBIG in te dienen via www.vaktherapie.nl

Lid van de Vaktherapeutische beroepen (FVB), de Nederlandse Vereniging voor
Dramatherapie (NVDT) en het register Vaktherapie. Registratienummer: 106540

Aangesloten bij meerdere intervisiegroepen, onder (DvT) supervisie.

Waarnemer bij ziekte of verlof: Lisette de Kruik
Waarnemer 1np: Regiebehandelaar

E-mail
0624354612.

"Een mens wordt mooier en mooier, wanneer hij zijn imperfecties, steeds meer met zich meedraagt."